Egy kis kiegészítés közkívánatra:

Szóval itt USA ban a hálaadás, mint azt már említettem igen fontos ünnep! Talán igazatok van, hogy kicsivel több szót igényel, mint 3-4 sor..

Hogyan is néz ki? Ez egy amolyan "lets get together as many of us as possible" kinda thing..Sok család pl catering céggel csináltatja meg a hálaadás vacsit mondjuk 40 főre :) Ilyenkor 4-5 EGÉSZ pulykát sütnek, meg bele a stuffing, hozzá isteni áfonyaszósz, burgonypüré, meg igazából mindenféle ízletes és színes zöldség (hosszú babot nagyon kedvelik errefelé, én is :D ).

Mi azért ennyire nem voltunk brutálok, nálunk "csak" egy pulyka készült, és nálunk a töltelék is kicsit magyarosabb volt azért, májjal és a többivel..

MINEK is adunk hálát???

Nos ezt a kérdést bárkinek, akinek eddig feltettük NEM TUDOTT VÁLASZT ADNI RÁ! :) Apa meg csak sejtette, hogy valamiféle Természet gyümölcsinek adunk hálát, és valahogyan az indiánok is szerinte benne voltak ebbe a dologba..de mivel nem tudta a pontos történetét, így el kezdett kutakodni, tudjátok Ő amolyan kutakodós fajta (aki olvassa a blogját, szerintem már ezt az oldalát ismeri is :) ),és már megint igaza lett :))

ezt találta: 

"Az első hálaadás története a hagyományok szerint [szerkesztés]

A mai Egyesült Államok területén az első hálaadást a hagyományok szerint 1621-ben ünnepelték a Mayflower fedélzetén az előző évben Plymouth-hoz érkező, az Újvilágba az európai vallásüldözések elől menekült telepesek, akiknek mintegy fele a hideg, az éhezés és az idegen, mostoha környezet áldozata lett az első télen. A telepeseket awampanoag indián törzs segítette ezekben a nehéz időkben, megtanítva nekik többek közt a helyi halászatot és vadászatot, a kukoricatermesztést, a juharszirup kinyerésének titkát. A történet szerint az őszi bőséges termés után az életben maradt 51 telepes vezetője, William Bradford nagy ünnepséget rendezett, ahová az indiánokat is meghívták.

A hálaadás hagyományok szerinti történetének egyes részletei csupán az 1890-es és 1900-as évek elején alakultak ki, mikor az amerikaiakat megosztó polgárháború sebeinek begyógyítása és a nagyszámú bevándorló asszimilációjának megkönnyítése érdekében az amerikaiak igyekeztek megteremteni egységes nemzeti identitásukat."

Biztosan mindnyájan tudjátok, hogy itt USA ban nagy horderejű ünnep a Thanksgiving, amely minden év utolsó novemberi csütörtökjén tartandó. És talán azt is tudjátok, hogy az ember mindig ahol éppen él, ott probálja megtartani a saját kis "bevált" tradícióit, szokásait, Ünnepeit, és persze hozzáadja az épp otthont nyújtó ország bevált szokásait is.

Ílymódon természetesen mi magyarok is megtartottuk a mi magunk kis Hálaadását, és meg kell, hogy mondjam ISTENI LETT! :) A kaja is meg a buli is! Mártonéknál volt az összeföri, a kaját meg felosztottuk szépen egymás között, mindenki mást vitt! Egyébként nálunk minden egyes összeröfi így zajlik ám! Mindig mindenki hoz valamit, amit persze egyeztetünk, hogy a végén ne az legyen, hogy van 10 liter Captain Morgen meg 45 csomag tortilla :) bár ha jobban belegondolok itt vannak egy páran, akik nem is bánnák ezt annyira :DDD nade nem személyeskedünk :) 

Minden finom volt, és mint mindig megint csucs volt a hangulat! Erről jut eszembe, hogy egyre több emberrel beszélek akik nemrégiben külföldre költöztek,de nem érzik jól magukat, amit semmi esetre sem a helynek lehet betudni (barátnőm volt kolléganője Floridába jött 2 éve, barátnőmék ugye Amsterdamban tolják 6 éve, másik barátnőmék Ausztriában laknak 3 éve stb stb stb ), és mindegyik egy azon dologra panaszkodik.. "olyan kurva egyedül vagyunk itt"...hm.. tényleg ha az ember végiggondolja, valami elképesztően SOKAT számít, megkockáztatom SZINTE MINDENT(???), hogy ha van egy fasza kis társaságod, akikkel rendszeresen (és itt most nem évente kétszeri találkára gondolok, amelyeket megelőz egy-egy 3 hónapos egyeztetési process...) összejársz.. Most döbbentem rá én is, hogy mi MÁZLISTA PISZKOK VAGYUNK! :) de komolyan!!!

Tegnap volt pl szalonnasütés Mártonéknál a változatosság kedvéért -nyugi Mikibuli nálunk lesz :DD - és kb 2 darab napot igényelt a megszervezése, és voltunk 14 en (8 plusz 6), de tényleg sorolhatnám, mert pl rögtön miután nagy hálákat adtunk, másnap már mentünk is bulizni a városba, gyerekekre vigyázott egyik lány anyukája, aki most épp itt van :) 

Decemberben megyünk haza három hétre, barátnőimmel már 3 darab hete nem bírjuk összeegyeztetni, hogy mikor is találkozunk..?????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! OH MY GOD..erre már télleg csak ezt tudom mondani.. azt kell, hogy mondjam, hogy SOHA ILYEN JÓ CSALÁDOS BARÁTI KÖRÜNK NEM VOLT OTTHON!!! Szóval gyakorlatilag, amit a legjobban sajnáltunk akkor, amikor kijöttünk ( a baráti társaságunk) az soha sem volt ilyen intenzív, mint a mostani itt kinn! ennek vannak nyilván való okai, de azért azt kell, hogy mondjam, hogy a "bezártság" azért higyjétek el nem lenne elengendő...Lásd: én ugye felhivogattam itteni magyarokat, akik hogyan is fogalmazzak szépen...sorry BASZTAK betartani az igért meghívásaikat...pedig ugyanugy magyarok, elvileg ugyanugy "ba vannak zárva", egyszerűen nekik nincs szükségük erre, ők nem akartak velünk "bajlódni", csak felesleges ígéreteket tettek, amelyeket tudták, hogy soha sem szándékoznak betartani!!

Szóval mázlink van, ez biztos! :)

Visszatérve Mikire. Meghírdettem egy Mikiparty t nálunk, mert ahogy említettem attól, hogy vödröcskében gyűjtjük a candy t október 31 én, vagy épp hálát adunk nov végén, attól még December 6 án (azaz annak környékén) igenis jön a Télapó és kiosztja mindnekinek ami jár! :)

Rögtön kapott mindenki az alkalmon :) egyik srác a baráti társaságból már önként és danolva meg is lett bízva a Télapó szereppel :) Állítólag már gyakorolja, hogy "ho ho hooo" :) Muszáj, mert a kölköket ezzel lehet már csak sakkban tartani! :)

Érdekesség: Itt Thanksgiving másnapján már képzeljétek karácsonyfát állítanak, és díszítenek is! Ez olyan furi még nekem! :) Mi természetesen nem, MÉG NEM :)) Ami viszont nagyon tetszik, az a kerti megvilágítás! Némelyik ház tényleg oylan gyönyörű, azaz a kertje..némelyik szörnyű giccs, de valahogy még az is tetszik..sokkal jobb, mint a semmi..nem????

Hát utólag is Happy Thanksgiving! és persze BOLDOG MIKIT MINDENKINEK ELŐRE IS!

Szerző: Nikili  2012.12.03. 22:08 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://amerika.blog.hu/api/trackback/id/tr764946107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása