Egy kis ízelitő

 

Barátnőm nagyobbik fia már iskolás. USA ban (Jaj Uristen, akarom mondani Richmondban... megint általánosítok...aztán vmi határátkelős kommentelő "bmx" néven online megkövez :))) ) 5 éves kortól iskolakötelesek a gyerekek. Nem kell megijedni, mint én is tettem első hallásra. Ez egy amolyan nulladik osztálynak, avagy otthoni szemmel ovi nagycsoportnak felel meg leginkább. Játékos tanulás folyik.

 

Kindergarden nak nevezik egyébként az intézményt és van egy brilliáns tulajdonsága, INGYENES!! Végre vmi, amiért nem fizetsz vagyonokat!

 

No, mint említettem barátnőm nagyobbik fia idejár, és minap beugrottunk hozzá ebédelni. Ez egy bejáratott szokás itt Richmondban ( :)) ). Fogod magad, s beszaladsz vmi étellel vagy junk food al csemetédhez ebédelni. Vagy ott is vásárolhatsz a menűből.

Ez esetben gyermek és hozzátartozók külön asztalhoz ülnek, ott fogyasztják el élelmüket.

 

Barátnőm meg elhívott minket Áronnal. Gyerekeknek félóra áll rendelkezésre, hogy befejezzék a kis ebédjüket. Direkt mértem az időt, hogy Áronom mennyire tud enni time pressure alatt! Haaaat nem mondanám, hogy megnyugodtam. Na nem mintha kavicsot kéne tenni gyerek zsebébe, hogy el ne fújja a szellő...

 

Muszáj megosztanom az itteni ebédlő rendszert.

Az ebéd-rendszer elég visszataszító számomra. Ellentétben az otthon megszokott kis menza légkörével, itt könyörtelen BIZNISZ ez is! Gyerekeknek van egy személyre szóló szám, ami jelen pillanatban a bank-kártya funkciót tölti be. Gyerek ezt betanulja, s minden alkalommal, amikor gyerek vesz valamit, ezt a számot diktálja be, amire Te pénzt töltesz fel.

 

A gond csak akkor van, amikor pl vizes kulacsából egy köpet, nem sok, annyi nem hiányzik. És mikor megkérded tőle, mégis mi a bùbánatot ivott egész nap?! Jön a válasz "Hát Gregory juicet ivott, és én is vettem magamnak egyet anya". 

Ja boccs???!!!!!!!

 

Gondolom nem kell mondanom, hogy lehet ám itt más mindenféle finomságokat is kapni. Fagyi, csoki, süti...

 

Természetesen, hogy ne érhesse szó a ház elejét, van egy szabály. Minden nemű vásárlást Te mint szülő kontrollálhatsz. Beállíthatod pl, hogy gyerek minden héten csak keddenként vehet fagyit maganak. 

De persze, ha a sok fitt amcsi a fagylalttól reméli gyermeke megfelelő gyümölcs fogyasztását, akkor nyilván Tied is fog könyörögni érte..

 

A másik s egyben legnagyobb fenntartásom ezzel a rendszerrel az, hogy már 5évesen birka fogyasztókat kezdenek nevelni... FOGYASSZ FOGYASSZ FOGYASSZ!! 

Nem csoda hát, hogy USA az egyik legnagyobb fogyasztói társadalom.

 

Mindezek ellenére Áron persze jòl érezte magát, és ismerkedik a sulijával, mert szeptembertől őt is ideviszi majd a school bus a házunk elől :)

Jaj majdnem elfelejtettem megemlíteni az ebédidő sztárjait, az önkéntes Apukákat, akik kis gumikesztyűvel a kezükön glasszálnak a nyüzsgő sorok közt, és ahol 'needed a hand" ezt kinyitni,vazt lecsavarni, ezt kiszedni stb, rögtön ott teremnek és megoldják a helyzetet :)

Elképzelem, ahogy Árpádom 'Dexter' kesztyűben csákletmilket nyitogat :D

Szerző: Nikili  2015.02.05. 22:50 18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amerika.blog.hu/api/trackback/id/tr347145219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzAdam 2015.02.07. 10:41:55

Pont 1 éve volt a balhé Törökbálinton, hogy ehetetlen volt a menza, viszont mást ételt nem ehettek a gyerekek. Az meg a másik véglet.
444.hu/2014/01/31/szulok-lazadtak-fel-az-iskolai-menza-ellen-torokbalinton/

Dedi Cool 2015.02.07. 14:43:44

Nem értem a poszt íróját, hogy mi a problémája igazán.
1) ez nem egy kötelező rendszer. Lehet csomagolni is a gyereknek, és akkor minden problémája meg van oldva. A vizes kulacsos történet nem a rendszer hibája, hanem a gyereknek ezek szerint volt választása és ő az üdítőt választotta. Akkor vagy azt kell mondani a gyereknek, hogy ne igyon üdítőt, vagy a rendszerben az üdítőt le kell tiltani. Máshonnan megközelítve, ha a gyerek egy étteremben a víz és az üdítő közül az üdítőt választja, akkor az az étterem hibája?
2) a magyar iskolában is van büfé, nemcsak az USA-ban! Ha ott vehet a gyerek bármit, akkor az is fogyasztásra nevelés? Akkor Magayarorszag is fogyasztói kultúra, nem?
3) leírja, hogy lehet ebben e rendszerben kontrolálni, hogy a gyerek mit vegyen, és mit nem, azaz az egész fagyi probléma ezzel megoldódott.

altamagna 2015.02.07. 18:57:23

Visszataszító a stílusa az írónak. Nem értem, hogyan nevelnek a "Big, Bad" Amerikában egy 5 évesest "birka fogyasztóvá" azzal, hogy enni adnak neki. Enni kell, nem? Az óvoda/kindergarden ingyenes. A iskolabusz ingyen fogja oda vinni a gyerekedet. Európában is fogyasztói társadalom van. Más szemében a szálkát saját szemében a gerendát nem veszi észre az író. Undorító stílus, tipikus magyar fröcsögés.

"Direkt mértem az időt, hogy Áronom mennyire tud enni time pressure alatt!". Magyarul már elfelejtettél?Kényszerítettek rá, mi?

altamagna 2015.02.07. 19:20:42

Egy kis ízelitő? Tipikus magyar sírás, rívás, panaszkodás. "Jaj, hogy itt mi van Amerikában! Milyen sok kövér ember van! Mennyire buták! Fizetni kell a kajáért! Reklámoznak a TV-ben! Sajnáljatok minket, hogy itt kell sínylődnük, mert sajnos az amerikaiak nem engednek vissza a imádott és tökéletes hazánkba, ahonnan a saját akaratunkból jöttünk el!"

Figyelj! Ha nem tetszik az USA, akkor ne legyél ott! Van ott egy pár rossz dolog, de nem az, hogy ebédet adnak a gyereknek, amit fél óra alatt kell megenni. Amit, ráadásul, még a szüleivel egy asztalnál ülve tehet meg.

7esbusz 2015.02.07. 19:50:28

Sírok, picsogok, ez megy mi? Húzzál haza, aztán egye a kölköd a 400ft-os menzakaját. Eszem megáll....

zsuzsanon2 2015.02.08. 23:06:10

Szia Nikili!
Tetszik a blogod. Érdekes és jópofa, azért is olvasom.

(Azt hiszem, ideje lesz elkezdened moderálni) :)

Ronika@ 2015.02.09. 03:22:01

Szerintem nem moderalni kell hanem elfogadni a kritikat.
En azt mondom ezt nem igazan lehet panaszkodasnak venni amit leirt de ezeket az erzeseket csak az tudja aki egy idegen orszagban probal beilleszkedni. Persze most lehet azt mondani hogy ezt O valasztotta de szerintem csak a sajat tapasztalatat probalta megosztani azokkal akik rendszeresen olvassak az oldalt.

Nikili 2015.02.09. 23:02:53

@SzAdam: Szia koszi a kommentet. Atolvastam a cikket. Igen. Igazad van, sajnalatos, hogy ha gyerekeknek tenyleg ennyire "rossz etelt" adnak...:(

Nikili 2015.02.09. 23:04:59

@zsuzsanon2: Szia! Koszi, hogy irtal! :) Es koszi a kedves hozzaszolast! Moderalni??? Mit??? :)))) Te latsz valam(k)it? ;b

zsuzsanon2 2015.02.09. 23:10:48

:D

Igazad van, itt semm(nk)i fontos nincs.:)

Nikili 2015.02.09. 23:11:41

@Ronika@: Szia, koszi Neked is a kommentet! Szivembol "beszeltel"!!

Ertelmes, intelligens kritikat mindig szivesen fogadok!
Erre a bejegyzesre ugyan meg nem kaptam, de allok elebe! ;)

Nikili 2015.02.09. 23:12:33

@zsuzsanon2: Na egyetertunk :))))) koszi meg egyszer!!

altamagna 2015.02.10. 17:56:21

Da csákletmilk nagyon finom. Nyitogatni a legnagyobb joy.

kod1 2015.02.18. 14:20:18

Szia Niki,
Egyetértek azzal, amit írsz, hogy 5 éveseknek kártya fagyi-csoki vásárlási lehetőséggel, na ne má'! És nem, Mo-n nem vehet egy 5 éves fagyit a menzán, mert egy 5 éves oviba jár, ahol nincs vásárlási lehetőség. Elég így is naponta valami határt húzni édesség fogyasztásban, de így elég nehéz egy kicsit is odafigyelő szülőnek. Ilyenkor nagyon nem értem az amerikai gondolkodásmódot, hogy egyik oldalról jaj de egészségesek vagyunk, sportolunk, meg az elhízottak eü-i bajai, onnan egy ugrás a drága eü., a másik oldalról meg az 5 éves ha fagyit akar ebédelni, akkor a drágám hagy tegye, hisz alkotmányos joga fagyit ebédelni.

Nagyok jók a bejegyzéseid, engem érdekelnek az ilyen mindennapi dolgok bármelyik országból is. Meg anyukaként mi is külföldön, ovi, iskola, eü., játszótér, kétnyelvű gyerek, stb. Ill. érdekelnek az árnyoldalak, amiről írtál s, mikor a Wallmartban jártatok, meg a szegényebb kollégáid, meg belőttek a munkahelyedre (azért durva), stb. Szóval ilyen szociális témákról ha írsz, (számomra), nagyon érdekes lesz olvasni.
Minden jót Nektek és szép napot!:)

Nikili 2015.02.18. 15:11:16

@kod1: szia! Koszonom a kedves szavakat!! Es teljesen egyetertek Veled! Magyarorszagon nemhogy egy 5eves meg csak ovodas, hanem altalanos also tagozaton sincs bufe. Oh bocsanat ez a franya altalalanositas ismet :)) szoval az en iskolamban anno hiret sem ismertuk a bufenek. Illetve a megkerdezett baratnoim, kiknek gyerekei otthon jarnak suliba, szinten ugyanezt nyilatkoztak...

Nagyon orulok, hogy akikhez szeretnem, mindig eljutnak a mondanivaloim! Minden orszagnak, igy termeszetesen USA nak is megvannak az arnyoldalai. Aki ennek ellenkezojet allitja, egesz egyszeruen vagy oly ostoba, hogy nem lat at a szitan, vagy szimplan hazudik :)))

kod1 2015.02.18. 22:01:59

@Nikili:
Ezek az általánosítás-ellenesek...ok, mindenki érti, hogy 2000 km-rel arrébb másképp van, de Te leírod, hogy hol éltek, ottani tapasztalatok alapján írsz, akkor miért kell ezzel jönni támadásképp, hogy de nem is úgy van?? Írja le egy normális kommentben, hogy náluk hogy van vagy írjon blogot a saját tapasztalatairól. Mint, amikor van valakinek egy véleménye pl x kórház szülészetéről és akkor jön valaki, hogy az nem lehet, mert ő 12 évvel ezelőtt ott szült más orvosnál, más szülésznővel, és amit a másik mond az tuti nem igaz. Wtf...
És igaz, vannak rossz menzák is Mo-n, de azért a szülőket is lehet okolni érte, hogy nem képes pár 100 ember összefogni és írni 1 levelet az igazgatónak és a polgármesternek, hogy már pedig senki nem fizet elő, amíg nem változik a minőség.

Az árnyoldalakról...igen,nagyon sokan hazudnak szerintem (nem csak USA-ról). Ja, de nem csak azok érdekelnek azért, hanem a jó dolgok is!:) Amit írtál egy szabadtéri rendezvenyről, hogy micsoda gyerekprogramok voltak, hát felénk soha az életben annak a tizede sem lesz:((( De azért jó látni, hogy van ilyen is:) Köszi, ha képeket is teszel fel ilyenekről!:)

Nikili 2015.02.18. 22:28:10

@kod1: Nade bele se merek gondolni, milyen unalmas is lenne ezek nelkul az "altalanositas-ellenes" banda nelkul az eletem :)))

Igen vannak baromi jo dolgok is persze, es igyekszem, ahogy csak tudom kepekkel is illusztralni a szaraz dumat!

Es meg egyszer koszi a biztato szavakat! :)

ZsaniDD 2015.10.05. 12:46:29

Nikili jók az írásaid! ;)
süti beállítások módosítása