Hat akkor jojjon egy kis osszefoglalo az elmult nehany honapunkrol.

Hol is kezdjem? Talan a sulival. Aron tavaly tavasszal betoltotte az 5. eletevet, igy szeptembertol iskolaba ment. Egeszen pontosan Kindergarden-ba. Annyira nem ijeszto, mint ahogy tunik elso olvasasra. Ez az osztaly egy amolyan otthoni sulielokeszitonek felel meg kb, vagy egy ovoda nagycsoportjanak. Jatekosan tanulnak, a termukben van jateksarok, computer sarok, konyv sarok es van nehany nagy asztal, ahol korben ulnek a kis szekeken es ugy tanulnak.

Aron kulfoldi leven teljesen teritesmentesen kapott egy un. ESL tanart is. Ez a szolgaltatas minden nem angol anyalnyelvi iskolasnak jar es el kell, hogy mondjam, SZUPER! Gyakorlatilag egy amerikai magantanar heti haromszor csak Aronnal foglalkozik. Raadasul mi olyan szerencses helyzetben vagyunk, hogy kifogtunk egy igeretesnek tuno szuper kis tanarnot! Latom benne a fiatalos lenduletet es a pedagogust egyben! Kulon felhivott mar tobbizben, hogy elujsagolja, mennyire jol haladnak Aronnal stb stb... O Ms B, igazi kincs!

Ami az osztalyfonokot illeti...nos nem ilyen szerencses a helyzet, de errol nehany sorral kesobb irok.
Ami meg nagyon pozitiv, hogy szerencsere hazi feadattal meg nem terhelik oket (azaz minket), es nem is feszitett a tempo. Nincs tulzott nyomas sem tanulon se tanaron. Meggyozodesem, hogy ez az egyik legfontosabb kitetele az eredmenyes tanitasnak/tanulasnak.

No, akkor jojjenek a mumusaim :)

Eloszor is meg mindig kiakaszt az etkezesi rendszer. Pontosabban az 5 eves kortol kezdodo agymosas, amely tobbek kozt az allando fogyasztasra sarkallja a gyereket. Minden gyermek rendelkezik egy kredit kartyaval. Igen kedves holgyeim s uraim, jol olvassatok. (Egy szamot kapnak a kolkok, amely szam teljesen kreditkartyakent fungal, egeszen pontosan -$15 ig lemehet a gyerek...annyi, hogy nincs kamat, de igaz, azonnal vissza kell fizetni) Itt ovodas koru gyereknek kredit kartyat adnak, amivel megvasarolhatja az ebedet a menzan. Az ebed milyensegere / minosegere nem terek ki, hiszen az szerintem minden orszagban hagy kivannivalot maga utan. Ami szamomra aggaszto es megdobbento, hogy 5 eves gyerekek ele kiszorjak a jegkremet/csokit/sutit miegymast...de ne rohanjak igy elore. Tehat egy ebed menu $2,70 be kerul es lehet valasztani 3 ital kozul, 2 foetel kozul, 2 zoldseg koret kozul, valamint 2 gyumolcs kozul. Ezzel a reszevel semmi bajom, SOT! Amivel sulyos problemaim vannak, az az iment emlitett teljesen felesleges edessegek kinalata...ami mellesleg nyilvan nincs is benne az ebed menu araban. Tehat egyertelmu BIZNISZ, raadasul a kisgyerek egeszsege karara... mar megint! Eleg konkretan sugallva a FOGYASSZ BAROM,  FOGYASSZ! at.
Es nyilvan, amikor a gyereked igy jon haza a sulibol 15szorre 
-Anya, szaz es szaz osztalytarsam suliban vette az ebedet, es Anya annyira jo illata volt! Es tudom vmi szamot mondanak be a neninek, es nekem nincs olyanom ugye???

Na, most ilyenkor nyilvan nincs szived minden nap a mega egeszseges hazi foztodet "ratukmalni" es persze, hogy megesik rajta a szived. Igy tortent velunk is, heti egy bunozest engedelyezunk :) De minden alkalommal megkerdezi (mi meg mazlistak vagyunk, hogy megkerdezi), hogy ice creamet is vehet e?? Olykor olykor azt is engedelyezem. De ha nem engednem, es tojna a fejemre a gyerek, komoly gondban lennek...

Ami meg nem tetszik, a tanarok hozzaallasa, vmint pedagogiai eszkozeik hianyossaga!
Amerikarol beszelunk ugye, tehat rettegunk a pertol. Ily modon kezzel labbal vedik magukat. Nem tudnak/mernek fegyelmezni, helyette idiota uzeneteket kuldozgetnek, amolyan tenyleiras formaban. Mikor eloszor kaptam az "Aron makes noises" es tarsait fingom nem volt, hogy pontosan mi is a teendom ilyenkor, azontul, hogy9 elkepedtem, hogy egy 5eves kisfiu hangokat ad ki...??????? Naneeeee

Aztan nehany emailvaltas utan rajottunk, hogy semmi teendo nincs. A tanar fel, hogy bepereli a szulo, tehat o nem fegyelmez, nem szol ra, (es ugy tunik, hogy a mi jelenlegi ofonk nem is igen kepes lekotni a kolkoket) viszont kuldi a helyzetjelenteseket, amiket mi lattamozunk azt ennyi :)

Meg egy gondolat az iskolarol. Itt evente tanarvaltas es teljes gyerek osszekeveres van. Tehat minden evben minden gyerek szinte tok uj a masiknak es minden evben mas a tanar is. Utobbinak latom jobban az ertelmet, hisz jelen helyzetunkben pl en baromira orulok, hogy uj eselyt kapunk jovore es bizom benne, hogy ezuttal egy Mrs Tanyat vagy Ms B t fogunk ki! (Ovis tanitoneni es ESL tanitoneni).
Az, hogy a gyerekeket is keverik,  90%ban nem tartom jonak, sot lehet hogy inkabb 100... Nem gondolom, hogy egy 5-6-7stb idos kislanynak vagy kisfiunak az tenne jot, hogy minden evben elveszitse az elozo evi legjobb haverjat es megint kezdhesse elorol az ismerkedest. Nekem csucs altalanos iskolai osztalyom volt, mi mai napig EVENTE osszejarunk es szuper a hangulat...Ez egy kulonleges kor szerintem, amikor kulonleges kapcsolatok szuletnek. Nem mondanam klasszikus ertelemben vett baratsagnak, de vhogy jobban ismerjuk egymast mint sajat magunkat. Es ez egy megmagyarazhatatlanul jo erzes! Hogy mondjam, JO EGYUTT veluk!
Ez sajnos nem lesz Aronnak, persze tudom, rengeteg szinten felbecsulhetetlen pluszt kap majd ugyanakkor!

No, ennyit az iskolakezdesrol. Majd ev elore haladtaval biztosan lesznek ujabb tapasztalatok, amiket erdemes lesz megosztani.

Akkor jojjon a csaladi eletunk. Kis pletyi ;)
Ha minden jol megy, Aron kistestvere ide fog erkezni VA ba iden tavasz vegen. Kb a felenel jarok most es hala az univerzumnak, mar nem fatol faig kozlekedek 2 zacskoval. Az eleje szokasos remalom volt, Aron 2 naponta elo is allt jobbnal jobb otletekkel, hogy mit s hogyan kene csinalni, hogy ne hanyjak annyit. Pusztan irantam erzett szeretetbol javasolta, hogy szedjuk nyomban ki azt a kisbabat, mert ugyis csak hanyok tole. Illetve sokoldalu erdeklodest is mutatott pl a kisbaba etkezesevel kapcsolatban. Egyik kiados ...om utan kovetkezo beszelgetes zajlott koztunk :
-Anya. Most komolyan azt eszi a kisbaba, amit Te megettel?
-Igen, szivem.
-Hat akkor tenyleg mondom, ez nagyon veszelyes, mert ez okadek!!!

Vagy:
-Erik odanezz, Anyukam most hanyik. Es kepzeld eloszor felkohogi a kajat, aztan odaadja a kisbabanak!

Hasam novekedesevel egyenes aranyossagban no Aron feltekenysege is.
-Anya, most komolyan ennyire torodsz ezzel a kisbabaval???

egyszer konkretabb is volt:
-Anya Te nagyon varod ezt a kisbabat??
-Igen kicsikem varom. Miert Te?
-En nem annyira.
-De miert?

**Es itt amolyan beletorodos flegmasra vett figurat kepzeljetek el**
-Mert elore tudom, hogy nekem kell majd gondoskodni rola!

:))))

Azert vannak kevesbbe vicces reszei is termeszetesen a terhessegnek/szulesnek.
Sajnos egy nagyobb vagyon lesz az Ujgyerek. Most nem is megyek bele reszletesebben mert csak a vernyomaaomat novelem, amire pont most pont nincs szuksegem. Plusz azt gondolom, uram elo fog rukkolni egy minden apro reszletre kiterjedo bejegyzessel, ha mar tul leszunk mindenen.
Legyen annyi eleg, hogy gyomorforgatoan irrealisan magas osszegek repkednek...egy egy 5 perces mosolygos terhes gondozasert...es akkor meg az ultrahangot vagy lab et nem is emlitettem... meg nagyon az elejem vagyunk, s maris potom 1500$nal jarunk plusz a havi $400 dollaros biztosito elofizetes. ;) 
Ugyanakkor semmi meglepi nem ert minket, abszolut tisztaban voltunk vele, hogy egy vagyon lesz, igy vallaltuk, ugyhogy P.L., avagy pofam lapos! ;)

Szerző: Nikili  2016.01.10. 18:31 24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amerika.blog.hu/api/trackback/id/tr878259426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.01.19. 13:22:04

Szia!
Nagyon érdekes poszt, jókat nevettem, főleg mikor hasonló dolgokat írtál mint amin mi is keresztül mentünk. Az én fiam kanadai iskolában kezdett, ezért is a sok hasonlóság. Na olvasok visszafelé :-)

Nikili 2016.01.20. 11:01:08

@Turchi: Szia! Koszi a pozitiv szavakat, jo olvasgatast!
kanadaban mik a hasonlosagok? Az meg engem erdekelne.. :)

2016.01.20. 11:36:56

@Nikili: Kairóban volt a gyerekem kanadai iskolában 5 évet. Pontatlan voltam az első hozzászólásban. Hasonló volt pl. hogy kevergették az osztályokat. Ez szerintem a tanárokon kívül senkinek nem tetszett, voltak belőle balhék is. 1 év után a gyerek végre beleszokott egy társaságba és át akarták tenni másik osztályba. Mi meg mondtuk hogy akkor elvisszük máshova mert még egy beilleszkedést, vagy évente ilyen változást nem szánunk a gyereknek, éppen elég volt hogy a nyelvet az elején nem tudta. Az ofők is minden évben mások voltak, hát ez ugye jó volt ha mást akartunk, rossz volt ha meg jó volt a tanára és mégis váltottak. A korosztály, kindergarden, stb., terem berendezés ugyanaz. Angol tanárt mi is kaptunk külön, imáinkba foglaltuk, ráadásul nagyon jó tanár volt. Az első ofő maga volt a fos, onnantól kezdve viszont szinte mindig jó tanárt sikerült kifogni. Kivéve az utolsó évet, de az sem volt vészes. Nem terhelték agyon őket. Pont ahogy írod. Még féltem is hogy mi lesz de a Pisa eredmények ugye valamit sejtetnek hogy annyira rossz nem lehet ez a látszólagos lazaság. Kajában pont az ellentéte volt, az ebédet vittük és ellenőrizték hogy csoki, chips ne legyen benne mert akkor a kedves szülőnek ment az ejnye-bejnye. A tanárok képzettsége, hmm. Ahogy írtad. Mindent dokumentáltak, ha a gyerek elesett a saját lábában, arról is kaptunk fél oldal leírást hogy történt. Azon a "kisfiú hangot ad ki" nagyon röhögtem. Mi olyat kaptunk hogy ne legyünk a gyerekkel olyan szigorúak, jó gyerek ő. Hát végül is ez igaz :-). Most amerikai iskolába jár Szudánban, ott még nagyobb a lazaság viszont szereti. Nekem meg ez a lényeg. Otthon meg kicsit gyúrunk a hiányosságokra, miután 1 szem gyerek, van rá időnk. Az amerikai suliban valóban nem foglalkoznak a kajálással bár tény hogy igen jó konyhájuk van de a gyerek azt vesz amit akar. Közben olvastam tovább a blogodat, nem semmi a sivatagi rész. Majd időnként belekotyogok néha a témába :-)

swfla 2016.01.25. 02:04:23

Az etkeztetes korulmenyei a hitelkartyaval lehet, hogy iskola v. allamfuggo lesz, mert nalunk 1) nincs hitelre kajalas, tehat a szamla eleve nem tud minuszba menni es 2) nincs edesseg. Meg a szuletesnap urugyen sem, tehat a gyerek meg akkor sem vihet semmit az iskolaba.

A gyerekek ujrakeveresevel maximalisan egyetertek. Egy barom volt, aki kitalalta.

para_noir 2016.01.25. 10:07:05

Jó írás érdekes tartalommal, annyi megjegyzésem hadd legyen, hogy rém idegesítő az ékezet nélküli írás, világos, hogy kintről írsz, de a beviteli nyelv átállítása két kattintás, az ékezetes betűk felmatricázása meg öt perc, szóval ha magyarul blogolsz magyaroknak, ennyi férjen bele szerintem.

2016.01.25. 14:00:21

@para_noir: Én nem tudom hogy megy ez a beviteli nyelv átállítás (ill. tudom de nem használom) de ha felváltva ír angolul meg magyarul akkor kattoghat egész nap. Nekem meg arab billentyűzetem van és használnom is kell. Meg angolra meg magyarra is. És franciára.Tudod ki fog matricázni? Ne máá...

2016.01.25. 14:04:09

@swfla: Születésnapra a kanadaiak vihettek be édességet, különben nem. Az amerikaiak meg azt árulják ami fogy. Édességet :-( A gyerekek kevergetésében hajthatatlanok. Bármit mondtunk nekik, valaki ezt kitalálta és onnan a világ végéig. Sok gyereket emiatt vittek más rendszerű iskolába. Mi a zsarolás módszerével éltünk. Nyertünk.

Nikili 2016.01.25. 15:07:49

@Turchi:
Szio, köszi a kimerítő választ! WOW, eddig azt hittem, milyen izgi életünk van, és tessék..másodpercek alatt rá kellett, hogy jöjjek, libafos vagyunk pl hozzátok képest!
Azért Kairo...Szudán.. kicsit nagyobb lehetett a kultursokk lehet, mint egy USA.. gondolom..?!
Hát nálunk olyan beírást nem fogok kapni azt gondolom, hogy túl jó a gyerekem, de gyógyszert már iratna a nagytudású pedagógus a nem egész 6 éves fiunknak... VICC. Illetve nem is tudtam, hogy röhögjek vagy sírjak, Árpi meg se mutatta az "ajánlást" (csak pár nap mulva..) félt, hogy írok egy olyat a tanárnőnek, hogy ránk küldik még az FBI t is..

Ezért nyomorék a fél ország...5 éves gyerekeket nyugtatóznak...

"Dehát muszáj (mondja a másik nagytudású, a szülő), hiszen nem tud nyugodtan ülni 5 évesen a gyerek több órán át és hallgatni a izgalmas tanárnénit, ahogy a "C A T " szócskát tagolja már 40 perce..."

Nikili 2016.01.25. 15:12:07

@para_noir:
Köszönöm a hozzászólást!

Elnézést az ékezetek hiányáért, ennek roppant egyszerű oka van: telefonról írtam a blogbejegyzést. Sokszor, amikor pont úgy adódik, hogy van néhány 10 percem, épp nem otthon vagyok, s ilyenkor az itt vásárolt okos telefonomról pötyögöm be a szöveget. Illetve helyesbítek, otthon sosincs szinte üres néhány 10 percem.

A telefonomon is van ékezet, de az kb megduplázná a szövegbeírási időt, így sajnos arra már nem jut! Elnézést még egyszer, remélem azért folytatod az olvasgatást?!

ui.: most betemette a hó a bejárati ajtónkat, így otthonról dolgozom, úgyhogy laptopról magyar ékezetet használva igyekszem mindenkinek válaszolni!

Szép napot!

Nikili 2016.01.25. 15:12:39

@swfla:
dejóóóóó nektek! Hol laktok??? Költözünk!! :)

Nikili 2016.01.25. 15:13:35

@Turchi:
Szomorú, de igaz. Már, ami az amerikai oldalt illeti... :(
MINDEN CSAK A PÉNZ! itt az embernek nincs értéke... :(

Nikili 2016.01.25. 15:14:26

@Turchi:
Köszönöm a védelmezést!
Amikor tehetem, és épp itthonról írok, természetesen ékezettel fogok. Sajnos a telefonomról kizárt, hogy szöszmötöljek vele..

2016.01.25. 15:38:59

@Nikili: Úristen, nyugtató?? Majd egy neurológiai vagy pszichológiai vizsgálat után esetleg, de nem egy tanár javaslatára. A gyerekem az első évben úgy ült hogy fél lába a széken volt, a másikkal meg szaladgált. Próbálta betartani a szabályokat. Mikor kicsiknél helyettesítettem, negyed óránként felállítottam őket és futottak, mozogtak. nem tudnak még ülni ha nincsenek lekötve. a C A T meg ugye nem olyan érdekes DD

Nikili 2016.01.25. 15:48:06

@Turchi:
Igen itt nyugtatót adnak a kisgyerekeknek a sokat emlegetett ADHD ürügyén (hiperaktvivitás).
Barátnőmék szomszédja évek óta gyógyszerezi a kisfiát, és mind emellett napi szinten néz kb 2 óra mesét/starwarst felváltva.... És tágranyílt szemekkel csodálkozik, hogy miért szuper érzékeny a gyerek (elsírja magát a legkisebb nüansznyi marhaságon is) , miért vannak szociális problémái...

öhhöm, öhhöm

2016.01.25. 16:02:30

@Nikili: Minden gyerek valamilyen szinten hiperaktív, kicsi több mozgást kel engedni, nálam ők törölték a táblát, ők mentek a naplóért, ők hoztak kávét, ők osztották ki a füzeteket, szóval tényleg csak a súlyos eseteknél van szükség komolyabb beavatkozásra. A kanadai suliban ezt úgy oldották meg hogy a kicsik a földszinten voltak és volt kijárat az udvarra. Ha valakire rájött a hoppáré, akkor kiment és futott pár kört DD

swfla 2016.01.28. 01:25:46

@Nikili: Csak a teljesseg kedveert, ez a nyugtatozas nem kizarolag amerikai szokas - a svajciaknal is van ra pelda, hogy a hiperaktiv (annak mondjak, de szerencsetlen csak gyerek) peldanyokat kicsit alpesi-konformra csillapitsak.

2016.01.28. 10:10:24

@swfla: De hát ez szörnyű! Én 20 évet letanítottam, 1 gyerekről tudok aki gyógyszert kapott de ő már késsel sétálgatott, szóval ott igazán volt ok. A hiperaktivitás létezik, nem tagadom, de első körben vannak természetes módszerek a kölök lehiggasztására. Persze biztos egyszerűbb gyógyszerezni, soha az életben nem fog leszokni róla ha indokolatlanul és korán kapja.

Nikili 2016.01.28. 17:54:38

@swfla: Jézusom!!!!???? Úgy látszik a igazi elmebeteg dolgok marha gyorsan terjednek USA ból...Sasjnos Svédorszgágban élő barátném is panaszkodik (pedig aztán fél karomat odaadnám, ha gyerekem már skandináv suliba járhatna...), hogy mennyi mindent kezdenek átvenni a hülye amcsiktól...
Ez sajnálatos és reméljük egész Europát azért nem fertőzzük meg... :/

swfla 2016.01.29. 19:38:40

fogalmam sincs, hogy ez a gyogyszeres csillapitas vajon Amerikabol jott-e vagy sem. A svajciaknak van nehany igen aberralt szokasuk, ami nem kerul be a kepes magazinokba, ezert en ebben nem vagyok annyira biztos.

Ezt sokkal inkabb generacios temanak/problemanak tartom: mostanaban nem divat a gyerek nevelese, vesznek neki egy tabletet, aztan foglalja el magat. Vagy bekapcsoljak neki a tevet meg kezebe nyomjak a tavkapcsolot.

Most nem Magyarorszagrol beszelek, ott az emberek altalaban megelhetesi gondok okan nem tudjak ezt gyakorolni (marmint a gyerekneveles), en itt kifejezetten ny-europai orszagokrol beszelek, ahol az emberek nem honaprol honapra elnek, lehet tervezni a jovot.

Persze fene tudja... az a reality show idoszak elegge kitermelte Magyarorszagon is a maga szemetet, lehet, ha lenne ido gyereknevelesre, akkor se csinalnak.

Jut eszembe egy masik vesszoparipam: az iPhone Svajcban egy teljesen hetkoznapi dolog egy 10 eves gyereknek... itt is valoszinu az lenne (USA deli allamok), de itt kerek-perec tiltva van. Tablet is, nintendo konzol is, minden.

2016.01.29. 22:15:58

@swfla: Ez a tablet, telefon téma engem is idegesít, ráadásul a saját családomban is gond. Lehet hogy én egy visszamaradott csökevény vagyok és antidemokratikus de én bizony elzavarom egy idő után a gyerekem a géptől. Na de az apját már nehezebb DD, ráadásul szakmájához is kötődik. Attól meg egyenesen rohamot kapok ha beülünk egy étterembe és nem beszélgetnek, (néha mi sem) és mindenki nyomkod valamit. Még a pár éves is. Az már nehezebb téma hogy ki miért nem nevel, ugye van az a két eset amit írtál, meg a harmadik amikor akkor se nevelne ha ideje lenne.

Anyádlóháton 2016.01.31. 20:48:14

Hahó, Jó a blog és a bejegyzés után a beszélgetés is. Öröm olvasni a soraitokat.
A credit kártyás menza itt is divat (Skót felföld) a középiskolában, de a lányom nem használta, mert nem tetszett a menza koszt. Szünetekben kimentek a közértbe és onnan ettek. Ma már egyetemen van, önellátó, eddig még nem halt éhen. :)
Tavaly ősszel New York-ban jártunk. A metrón mindenkinek a kezében valami kütyü, okos telefon és el volt a maga világában. Talán egyszer láttunk egy utast könyvvel a kezében. Ma már ilyen világban élünk.

2016.01.31. 21:16:49

@Anyádlóháton: Önkritikát gyakorolva, én aki szintén nem szeretem a kütyük állandó nyomkodását, most vetettem magamnak egy kindle-t, mentségemre nem jutok magyar könyvhöz, angolul nem szeretek és nem is annyira értem, a laptop képernyőjétől viszont kifolyik a szemem. Szóval kellenek ezek a dolgok is csak ahogy mindenben, ebben is átesünk a ló túlsó oldalára DD (ha már ez a neved)

zsuzsanon2 2016.06.25. 13:32:41

Remélem, minden rendben. ;)

Csicsi71 2016.06.27. 19:24:53

Szia Niki!

Párod blogját a kezdetektől olvastam,a Tiédet most találtam csak meg!Nagyon érdeke,vicces,tanulságos mindkettő!!és nekem irigylésre méltó!!!Bebizonyítod--bár ezt eddig is tudtam--hogy minden csak a hozzáálláson múlik!!Remélem minden rendben Veletek,és csak az ÚJ családtag miatt nem érsz rá egyenlőre az írásra!!Vigyázzatok magatokra-üdv a távoli óhazából!
süti beállítások módosítása